Kovács Imre válogatott írásai

A válogatás Szabó A. Ferenc munkája. A megjelentetésben történt segítségért a Nemzeti Kulturális Alapot  és Alcsútdoboz Önkormányzatát is köszönet illeti.
Ebben a kitűnő érzékkel összeállított válogatásban keresztmetszetet kaphatunk Kovács Imre írásaiból. Itt egyaránt előfordulnak még itthon keletkezett írásai valamint emigrációbeli munkái. A válogatás olyan érdekfeszítő írásokat tartalmaz, hogy szinte le sem lehet tenni a könyvet mielőtt a végére érnénk.
Nehéz kiválasztani a két leginkább elismerésre méltó írást a válogatásból. Így hát szubjektíve a következőkre hívnánk fel az olvasó figyelmét. A „Lakodalom” című írás két fiatal esküvőjéről szól. A fiú a főként szlovák betelepülők által lakott Endrőd község egyik családjának leszármazottja, míg a lány Gyoma községből tősgyökeres magyar családból származik. Az ő lakodalmuk története felér egy komplett társadalomrajzzal, annak minden feszültségével, a jövevények és az őslakosok közötti viszony jellegzetességeivel. Mondanunk sem kell, hogy itt Kovács Imre belülről láttatja a helyzetet, hiszen ő a lány családjához tartozik.

A másik írás a „Vonat ötezer méter magasan”. Itt már képet kaphatunk Kovács Imre emigrációbeli tevékenységének egy szeletéről, amikor is a Magyarországon folytatott tanulmányait és a magyar agrárhelyzetről szerzett gyakorlati tapasztalatait egy Dél-Amerikai országban a közép perui Állami Egyetem felkérése alapján kamatoztathatta.
Az írás itt is kitűnő társadalomrajz, de akár egy útikönyvet is megszégyenítő színességgel ismerhetjük meg az oda vezető utat és a fogadtatás valószínűtlenségét.

Magyar Napló kiadás, 2011